En blogg om digitala medier

För den som inte är så insatt i digitala medier kommer ordet digital från ordet digit på engelska, vilket betyder siffra. Förr i tiden, innan människan använde digital information var det analog sådan som gällde. Digital information är diskret, vilket innebär att den bara kan anta vissa värden. Enkelt uttryckt har denna information endast två lägen, nämligen 0 och 1. Analog information är kontinuerlig och arbetar i flera lägen. Ett problem med analog information är att den alltid påverkas av brus och annat som har negativ inverkan vid överföring och kopiering. Den digitala varianten kan kopieras hur många gånger som helst utan Digitale mediaatt man märker någon skillnad på originalet och kopiorna. Det är inte svårt att lista ut att den digitala tekniken kräver väldigt många fler komponenter än den analoga, men vad gör man inte för en perfekt kopia?

Digitala medier är filmer, ljud och bilder som har kodats och komprimerats digitalt och sedan konverterats till en digital mediefil. Därefter kan man arbeta med filerna, likväl som överföra dem och spela upp dem i sin dator eller mobila enhet (surfplatta/smartphone). Dina bästa filmer, favoritmusiken och fotografierna från semestern kan lätt delas med andra och du kan se på film, lyssna på musik och njuta av bildspel på i princip vilken enhet som helst.

Som intressant kuriosa kan nämnas att Arnold Schwarzenegger blev digital i filmen Terminator Salvation. Han ville spela sin roll, men hade inte riktigt tid med filminspelningen. Detta resulterade i att filmskaparna gjorde en digital figur av honom, på basis av hans tidigare agerande i Terminator-filmerna. Det är ett av alla intressanta användningsområden den digitala världen för med sig.

Men det är inte bara frid och fröjd. Ett problem den nya tekniken har med fildelning att göra, olaglig sådan. Att dela upphovsrättsskyddade filer är inte okej vare sig moraliskt eller utifrån ett juridiskt perspektiv.